Musescore 4

I slutningen af 2023 kom Musescore 4. Det er en opgradering, der introducerer nyt layout, nye bedre lyde og mange andre forbedringer. Mit umiddelbare indtryk er, at det er lettere og mere lækkert at arbejde med, og skriver pænere noder. Men det er ikke sikkert, du vil opgradere lige nu:

De nye lyde er gode – men tunge for din computer. Hos mig går der nu ca. 1 sekund fra jeg trykker på en tangent, til der kommer lyd.

xml-import af en eksamensopgave får ikke becifringernes grundtone med – noget af en træls fejl, selv om man kan skrive becifringerne ind manuelt bagefter.

Nogle ting, du er vant til fra Musescore 3 virker slet ikke – f.eks. plugins.

Man kan godt have både Musescore 3 og 4 installeret samtidig. Men du kan ikke åbne et dokument i Musescore 3, hvis det først har været gemt i Musescore 4.

Trommer og skabeloner

Det “danske” trommesæt, jeg lavede til Musescore 3, virker ikke – man kan slet ikke lave sine egne instrumenter i Musescore 4.

Men til gengæld er det nu problemfrit at indlæse en trommeskabelon.

Download denne zip-fil og pak den ud:

Husk: Chrome og Edge kan drille – du skal give lov til at hente filen. Den skal pakkes ud, og de 3 filer skal flyttes til de tilsvarende mapper “styles” og “templates” i Dokumenter/Musescore 4:

Placering af trommeskabelon og dokumentskabelon

Du kan nu enten indlæse trommeskabelonen direkte i trommelinjen – eller oprette nye dokumenter, hvor trommerne er tilpasset.

Se det hele på video her: Windows og MAC (NB: videoerne viser kun én skabelon “gym-arrangement.mscz”, men jeg har tilpasset det, så der nu er skabelon til både jazz og pop/rock)