B&O BM5 mikrofon

For english text and download of files, click here.

Jeg fik fat på en B&O BM5-mikrofon på auktion til en rigtig god pris. Det er en fantastisk båndmikrofon fra 1950’erne. Den består af 2 mikrofoner BM6 og BM7 sat oven på hinanden, så den øverste kan drejes, hvorved man opnår en stereovirkning. Mange af dem, der er i omløb i dag, er blevet modificeret og repareret i tidens løb, hvilket måske ikke altid er til det bedre, idet man risikerer at miste den karakteristiske lyd. Mit eksemplar virker som om, det har ligget i sin kasse i mange år.

Som det ofte ses på disse mikrofoner, var drejeleddet i BM7, der er lavet af plastic, defekt. Plastikken bliver skør med alderen. Hos mig så det sådan her ud:

Jeg kunne godt få den repareret enkelte steder i Danmark eller England, men ingen kunne give den fulde rotationsfunktion tilbage. Så jeg tænkte, at det måtte være et job for en 3D-printer. Jeg er nu den lykkelige ejer af en ganske billig AnyCubic Photon-printer. Efter 3-4 forsøg er det lykkedes mig at lave en velfungerende ny indsats i resin. Resin-materialet er meget velegnet, da det kan printes med meget fine tolerancer – her kræves helt ned til 10.dele af en mm. Samtidig virker det stærkt og holdbart.

Først konstruerede jeg delen i AutoDesk Fusion360. Dette program kan bruges gratis i en light-udgave, der er rigeligt til formålet. Man skal lige bruge nogle timer på at følge Youtube-tutorials og have en god sans for rumgeometri – og være god til at måle med en skydelære. Her kan du se min færdige model:

Her ses resultatet – først en prototype, så den færdige. Der skulle lige 3-4 forsøg til, før alle mål var på plads, og der var justeret for printerens evne til f.eks. at lave meget små huller til loddeben i bunden:

Prototype 2
Et kig ned – udskæring til at kunne nedstøbe loddeben.

Loddebenene er almindelige loddepinde. Jeg satte dem i, hældte forsigtig en smule resin i fra en engangspipette og satte det ud i solen. Det dampede lidt, og på et halvt minut størknede det meget tilfredsstillende.

Leddet monteres med nogle meget små skruer, der skal forsænkes fuldstændigt. Jeg måtte lige håndfile lidt i resinen, før det hele passede. Modellen, du kan hente .stl-filen til herunder, er forbedret lidt, så det burde passe fra starten. Uanset hvad, skal der sandsynligvis lige slibes en anelse på bunden, som 3D-printeren laver lidt for bred i de allerførste lag.

Jeg har siden fundet ud af, at 2 af “flapperne” bør være lidt lavere – så kan den dreje som den skal. Så henter du STL-filen herunder, ser den faktisk sådan her ud:

STL-fil med cut til drejning, hvis du selv vil printe.

Jeg har også lavet en fin lille boks til kablerne – mikrofonen bruger DIN-stik, så det kræver en omformer, hvis man ikke vil ødelægge det originale kabel:

Hvordan lyder det så? Jeg skal nok få lavet nogle eksempler selv, men du kan begynde med disse youtube-videoer: